Oversikt over artikler

Surfing eller perledykking

Har du skaffet deg tilgang til Internett? Ble surfingen kjedelig etter hvert? Ble det mange sider å bla forbi for å finne noen få som du virkelig hadde nytte eller interesse av?

Mange som er nye brukere av Internett kjenner bare til et fåtall av mulighetene. Bruk av Netscape mot World Wide Web er gjerne det som blir demonstrert, for det er nytt og fancy og fargerikt og flott. Det er derfor mange som tror at Internett er det samme som Web, og derfor ikke lærer seg å bruke de andre tjenestene. Men Internett er mye, mye mer enn WWW. De coole sier at de surfer på nettet når de bruker Netscape til å lese Web-sider, og det med surfing er egentlig et ganske godt bilde, for de beveger seg bare på overflaten og går ikke i dybden. For å søke etter ekte perler og andre store og verdifulle skatter i informasjonshavet, er det viktig å kunne bruke skikkelig dykkerutstyr i tillegg til surfebrett. Man må med andre ord beherske andre verktøy enn Netscape.

News er fortsatt den viktigste kilden til kontakt med andre brukere. News er ikke en nyhetstjeneste slik vi kunne bli forledet til å tro av navnet, men et internasjonalt diskusjonsforum. Diskusjonen foregår ved at brukerne utveksler tekstmeldinger av samme type som blir brukt i elektronisk post. News er delt opp i grupper etter tema. De som er interessert i slektsforskning abonnerer på soc.genealogy-gruppene, mens de som vil diskutere fjellklatring bruker rec.climbing. Det fins mange tusen ulike tema, så her er noe for alle. Det er i newgruppene du blir kjent med alle de hyggelige og hjelpsomme personene som utgjør Internett-samfunnet, og etter å ha brukt news en stund vil du ha mange venner som du kan utveksle elektronisk post med.

I de gode news-gruppene bidrar alle brukerne med informasjon som samles sammen og sendes ut regelmessig. Det vil derfor ofte være masse nyttig å lese for en ny bruker, men News er også et litt krevende medium, for det blir forventet at du setter deg inn i bruken av systemet og den informasjonen som er tilgjengelig før du begynner å stille spørsmål til alle. Men starter du med å spørre forsiktig, så vil du finne at det er mange der ute som er villig til å hjelpe deg. Husk bare på at ingen er forpliktet til å hjelpe deg, så du har ikke krav på noe, og bør være takknemlig når du får hjelp med dine problemer. For de helt ferske kan det være lurt å begynne med å lese i noen av de norske newsgruppene. Da har man i alle fall ikke problemet med språket i tillegg til det nye med teknologi og skrevne og uskrevne regler som gjelder i news. Før du begynner å sende noe til de internasjonale gruppene bør du ha lest mesteparten av de meldingen som sendes ut som informasjon til nye brukere i gruppen news.announce.newusers.

Du kan bruke Netscape til å lese news, men de fleste foretrekker å skaffe seg et eget program til det, og mange nyttige program er tilgjengelig på nettet. Enten som demo-versjoner, som fritt distribuerbare program eller rett og slett som gratis program. Free Agent er en gratis news-leser for Windows som har blitt svært populær i det siste. Du kan bruke Netscape til å søke etter og hente den.

Lykke til!

Oversikt over artikler